כשאנחנו חושבים על עולם שעוני היוקרה, עולות בראשנו מחשבות על יוקרה, אלגנטיות, עדינות, מסורת וכבוד. ספק רב אם יש חברה כלשהי בעולם כולו – לא רק בעולם השעונים – שמייצגת את כל המושגים הללו טוב יותר מפטק פיליפ. פטק פיליפ, יצרנית שעוני היוקרה שנחשבת ליצרנית שעוני היוקרה המכובדת ביותר בעולם, הוקמה בשנת 1839 על ידי אנטוני פטק (Antoni Patek) ואדריאן פיליפ (Adrien Philippe), ששמות המשפחה שלהם מרכיבים את שמה של החברה עד היום. כבר בשנים הראשונות שלה שמה של החברה נקשר לאנשי האצולה והמלוכה באירופה באותן שנים, כשהחברה רוכשת לעצמה מעמד מוביל בקרב יצרניות שעוני היוקרה השוויצריות. מאז ועד היום, לאורך תקופה של כמעט מאתיים שנה, פטק פיליפ היא אחת מיצרניות השעונים הנחשקות ביותר בעולם, המבוקשות ביותר בעולם, המפורסמות ביותר בעולם והמכובדות ביותר בעולם. אתמול סיפרנו לכם כאן בווטשגורו על השעון החדש שהשיקה החברה, במחווה ליום ההולדת ה-85 של נשיא הכבוד של החברה כיום, פיליפ שטרן ומי שכיהן בתפקיד נשיא החברה משנת 1993 ועד לשנת 2009. בני משפחת שטרן מחזיקים מאז שנת 1932 מחזיקים בפטק פיליפ, כשהחברה נמצאת בבעלות פרטית-משפחתית עד היום. למעשה, מדובר בחברה הותיקה ביותר בז׳נבה שהיא עדיין בבעלות פרטית-משפחתית, למרות חרושת שמועות שצצה מדי פעם בפעם וטוענת כי פטק פיליפ עומדת להימכר לחברה כזאת או אחרת, שמועות שמעולם לא התממשו. במאמר זה – משפחת שטרן ופטק פיליפ – נכיר את משפחת שטרן, איך היא הגיעה לשליטה על פטק פיליפ ואת הפילוסופיה שלפיה פועל מנכ״ל הנוכחי של החברה, ת׳יירי שטרן (Thierry Stern).

היסטורית הבעלות על פטק פיליפ 

מאז הקמתה של פטק פיליפ בשנת 1839, החזיקו המשפחות המייסדות של החברה בבעלות על החברה. החברה התנהלה על מי מנוחות, עד לתאריך ה-24 לאוקטובר 1929. בתאריך זה התרחש האירוע שנקרא Wall Street Crash of 1929 או The Great Crash – קריסת שוק המניות בניו יורק, כשמיד לאחריו מגיע משבר כלכלי עולמי.

אנטוני פטק. מקור - ויקיפדיה.
אנטוני פטק. מקור – ויקיפדיה.

שעוני יוקרה הפכו למותרות שמעטים, אם בכלל, יכלו להרשות לעצמם. קצב ההזמנות הלך והצטמצם במהירות והחברה לא יכלה לעמוד בהתחייבויות שלה כלפי ספקים. המייצג הטוב ביותר של אותה תקופה הוא הסרט הקלאסי בכיכובו של צ׳ארלי צ׳אפלין – Modern Times – זמנים מודרניים. הסרט, שיצא לאור בשנת 1936 אמנם, מתייחס להשפעות הקשות של המשבר הכלכלי הגדול שעבר על העולם באותן שנים, משבר שכאמור לא פסח על פטק פיליפ. 

ז׳אן פיליפ. מקור - ויקיפדיה.
ז׳אן פיליפ. מקור – ויקיפדיה.

פרוטוקולים שהתפרסמו מאותה תקופה מגלים כי מועצת המנהלים של החברה, בראשות משפחת פיליפ (משפחת פטק כבר נסוגה מהשליטה בחברה באותן שנים), התמודדה עם בעיות פיננסיות קשות. ללא שותף עם עמידות ואיתנות כלכלית, הישרדות החברה הייתה על כף המאזניים. מי שהפגין עניין רב ורצון לרכוש את החברה היה לא אחר מז׳ק-דויד לקולטרה (Jacques-David LeCoultre), ספק חשוב של אבושה (ebauches) מעמק דה ז׳ו (Vallée de Joux).

באמצעות חברת האחזקות שלו – SAPIC, ניסה לקולטרה לרכוש את פטק פיליפ, אבל התנאים שהציב לרכישת החברה היו בלתי מקובלים לחלוטין על הנהלת החברה והיא דחתה על הסף את ההצעה שלו. מספר שנים מאוחר יותר, לקולטרה יחבור לאדמונד יגר (Edmond Jaeger), כשהם מאחדים את החברות שלהם, שהיו כל אחת בבעלות משפחתית, כשהם רושמים את החברה המאוחדת תחת שם שסביר להניח ששמעתם עליו – יגר לה-קולטרה (Jaeger LeCoultre). 

משפחת שטרן ופטק פיליפ - צ׳רלס וז׳אן שטרן.
משפחת שטרן ופטק פיליפ – צ׳רלס וז׳אן שטרן.

בחזרה לפטק פיליפ. מצב הרוח המשתקף מהפרוטוקולים שנשמרו מישיבות ההנהלה מאותן שנים מגלה כי המצב בחברה היה ממש נואש. אבל ממש כמו בתסריט כתוב היטב, רגע לפני שהחברה הגיעה לנקודת האל-חזור ולמעשה לקריסה, היא ניצלת בדקה האחרונה, כששני אבירים על סוס לבן מופיעים ומצילים את החברה. לאבירים הללו קוראים צ׳ארלס וז׳אן שטרן (Charles & Jean Stern), כשהשניים מצליחים לרכוש בצורה שקטה את המניות של החברה שנקראת אז Patek, Philippe & Cie. 

משפחת שטרן לא הופיעה סתם כך ורכשה את פטק פיליפ. בני המשפחה היו הבעלים של חברת Stern Frères – מפעל ללוחות שעונים, שהיה ספק ותיק של פטק פיליפ. בני המשפחה הכירו היטב את המצב הפיננסי הבעייתי של פטק פיליפ, אבל חשוב יותר – הם הכירו גם את הערכים המקיפים של המותג ואת ההיסטוריה שלו. ההיכרות המעמיקה הזאת והמחויבות של בני המשפחה לשמירה על הערכים הללו, עזרה לחברה להחזיק מעמד באותן שנים קשות. ההתעקשות על כל אותם מאפיינים שהפכו את פטק פיליפ לאחת החברות היוקרתיות ביותר בעולם, לצד כמובן הזרמת כספים, הובילה למהפך במצבה הפיננסי של החברה, עלייתה מחדש על דרך המלך והביסוס העקבי של מעמדה כיצרנית השעונים היוקרתית בעולם, תהליך שנמשך עד היום. 

למרות שצ׳ארלס וז׳אן שטרן היו מומחים ובעלי ידע רב בכל הקשור לייצור לוחות שעונים, בכל הקשור לייצור שעוני יוקרה מתוחכמים, הם היו קצת פחות מבינים. האחים למשפחת שטרן לא התפתו לחשוב שהם יכולים לנהל חברה כמו פטק פיליפ, במיוחד על רקע המשבר הכלכלי באותן שנים, מבלי הידע הנדרש. הם מחליטים לשכור את שירותיו של מנהל טכני מנוסה – ז׳אן פפיסטר (Jean Pfister), שהצטרף לחברה לאחר שעבר אליה מ-Tavannes Watch Co. 

הצעד הראשון שביצע פפיסטר, הוא ההחלטה ליזום פיתוח וייצור עצמי של קליברים בסיסיים. בשנת 1934, הוא מציג מספר רפרנסים עבור מספר דגמים חדשים. אחד הרפרנסים שהוא מציג, היה רפרנס 96 המאופק, שהפך במרוצת השנים לדגם אייקוני. אתם אולי מכירים אותו כיום בשם קלטרבה – כשהוא מכונה על שם הסמל המסחרי של החברה והפך מאז לאבן היסוד לאחת הסדרות החשובות ביותר בעולם השעונים. 

הנרי שטרן מצטרף לחברה

בשנת 1911 נולד הנרי שטרן, בנו של צ׳ארלס. דמות שכפי שמיד נראה, תהיה אחת מהחשובות בהיסטוריה של פטק פיליפ ושל עולם שעוני היוקרה. לאחר שעבד במפעל לוחות השעונים של החברה, הנרי מבקש לעבור לז׳נבה, ומתחיל לעבוד במפעל השני של המשפחה – פטק פיליפ. 

מאוחר יותר הוא יספר כי מעולם לא התחרט על ההחלטה הזאת – 

״שם היה לי המזל הרב לפגוש את ז’אן פפיסטר. הוא היה אדם מסוגו של אבי. שניהם האמינו בחשיבותם של עקרונות מוסריים ויכלו לומר לא לכל סוג של פיתוי – הן בזמנים קשים והן בזמנים טובים. הם עשו עלי רושם גדול מבחינת עמדה מוסרית. בהקשר הזה, אבא שלי תמיד היה אומר: יש אנשים שאפשר לקנות. אחרים אף פעם לא, לא משנה כמה גבוה הסכום שמציעים להם.”

בשנת 1937, לאחר שעבר מספר תפקידים בחברה, הנרי שטרן ממונה לראש Patek Philippe Incorporated of America. התפקיד הזה מסייע לו להכיר את השוק האמריקאי, שוק משמעותי ביותר עבור החברה עד לימים אלו, עד לפרטים הקטנים ביותר. 

בראיונות בשנים מאוחרות יותר שטרן יספר – ״במשך חודשים טיילתי ברחבי ארצות הברית. אני חושב שידעתי יותר על המדינה מאשר האמריקאי הממוצע. הייתי בדרכים חמישה עד שישה חודשים בשנה. כאיש מכירות, ביקרתי לקוחות או גייסתי לקוחות חדשים. הכרתי חברים חדשים, גיליתי ערים חדשות. כל חוויה כזאת עזרה לי להבין ולהעריך את אורח החיים האמריקאי״. 

לאחר שחזר באופן זמני לשוויץ, אנרי שטרן מקים חברת מכירות משלו. החל משנת 1946, החברה שלו, Henri Stern Watch Agency בניו יורק, הייתה אחראית להפצה של שעוני פאטק פיליפ ושל Universal Genève בארצות הברית. למרות ששמה של החברה נשאר לאורך כל השנים – באופן טבעי והגיוני – Patek Philippe, הנרי שטרן זוכה לתגמול על העבודה המוצלחת שעשה מעבר לאוקיינוס, כשבשנת 1958 הוא ממונה לנשיא חברת השעונים המשפחתית ב-1958. 

ת׳יירי ופיליפ שטרן.
ת׳יירי ופיליפ שטרן.

הנרי שטרן כיהן כנשיא החברה במשך כשני עשורים, עד לשנת 1977. באותה שנה הוא מעביר את הגה החברה לבנו, פיליפ שטרן, שנולד ב-1938. פיליפ הוא זה שמנווט את החברה במים הסוערים של עולם השעונים בעשורים האחרונים ומי שאחראי להצלחה או אם תרצו, להייפ והביקוש המטורף סביב שעון הנאוטילוס של החברה, אולי השעון הנחשק ביותר בעולם והשעון שאתם צריכים להיות בעלי קשרים קצת יותר ממצוינים כדי לזכות להניח את ידכם על שעון כזה. 

בשנת 1989 ציינה פטק פיליפ את יום השנה ה-150 להקמתה. פיליפ שטרן מגלה חוש שיווקי ומסחרי מוצלח, כשהוא הופך את יום השנה לאירוע שזוכה לתשומת לב עולמית. במרכז החגיגה – מכירה פומבית שגרמה להתפוצצות במחירים של שעוני החברה בקרב אספנים. האירוע הזה הפך את החברה למלכה הבלתי מעורערת של קומפליקציות הורולוגיות בעולם שעוני היוקרה, תואר שאותו היא מחזיקה בגאון עד לימים אלו. 

פיליפ שטרן המשיך את ההצלחה המסחרית של אביו ונקט בפעולות שהפכו את השעונים של פטק פיליפ לשעונים המבוקשים ביותר בעולם. פיליפ שטרן ככל הנראה למד היטב את משנתו של אנזו פרארי, שאמר פעם – אני תמיד אייצר מכונית אחת פחות ממספר המכוניות שהשוק מבקש (כדי ליצור ביקוש). שטרן ריסן את הייצור של דגמים עם קומפליקציות והפך אותו למדוד. הוא דילל באופן שיטתי את רשת המפיצים של החברה והטיל הגבלות רבות על השותפים של החברה בכל הקשור למכירת שעונים ועמידה בתנאים קפדניים שהחברה הכתיבה לשותפים שלה מסביב לעולם.

בניסיון למנוע פעילות ומכירה של שעוני החברה בשוק האפור, הוא דרש לקבל מראש את השמות של כל מי שמזמינים שעון של החברה. רק לאחר שהוא אישר אותם באופן אישי, החברה הסכימה לקבל את ההזמנה שלהם, לא משנה מה מעמדם ומה מצב העו״ש בחשבון הבנק שלהם. 

ההצלחה של הצעדים שלו מדברת בעד עצמה עד לימים אלו, כשרשימת ההמתנה הנחשקת ביותר בעולם היא רשימת ההמתנה לשעונים של החברה וכשהבעלות על שעון של פטק פיליפ הפכה לסוג של תו תקן לאדם שעונד את השעון. 

ת׳יירי שטרן.
ת׳יירי שטרן.

בשנת 2009, פיליפ מעביר את הנהגת החברה לידי בנו – ת׳יירי. לאחר שעבר הכשרה במשך עשורים רבים תחת אביו, ת׳יירי ממשיך לנווט בהצלחה את פטק פיליפ במים הסוערים של עולם השעונים, כשנדמה כי אין דבר יציב יותר בעולם השעונים, אפילו לא רולקס, מאשר פטק פיליפ. 

הסלוגן המפורסם של פטק פיליפ הוא – You never own a Petek Philippe. You Merely look after it for the next generation – אתה לעולם לא באמת בעלים של פטק פיליפ, אתה בסך הכל שומר עליו בשביל הדור הבא.

בראיון לפורבס אסיה בשנת 2019 סיפק ת׳יירי התייחסות לסלוגן המוכר כל כך – ״אצלנו במשפחה, אנחנו לא רק מעבירים את השעונים לדורות הבאים. אנחנו מעבירים את כל החברה״. 

באותו ראיון התייחס ת׳יירי לשמועות הבלתי פוסקות על ההצעות לרכישה של החברה. בתקופה ההיא מי ששמה נקשר לרכישת פטק פיליפ, או לפחות להצעת רכישה עבור פטק פיליפ, הייתה לא אחרת מקבוצת LVMH, בבעלות המיליארדר הצרפתי ברנאר ארנו, מי שנחשב כיום לאחד האנשים העשירים בעולם. אנליסטים בבנק ההשקעות הגרמני ברנברג (Berenberg) העריכו את שווי החברה בזמנו בסכום של כ-9-10 מיליארד אירו. 

בראיון נשאל ת׳יירי האם הוא קיבל הצעות לרכישת החברה מהקבוצות הגדולות בעולם השעונים. ״האם הם מעוניינים? הייתי אומר שכן״. אבל מיד לאחר מכן הוא מוסיף ואומר כי ההצעות הללו רק מחזקות את הנחישות שלו ושל משפחת שטרן להמשיך ולהחזיק בפטק פיליפ ולמעשה להשאיר את החברה בבעלות פרטית-משפחתית. הוא מוסיף ואומר – ״זה אומר שעשית משהו נכון. אבל אנחנו לא למכירה״. 

אביו, פיליפ, נשאר כאמור עד היום כנשיא כבוד של החברה. החברה מעסיקה כ-1,600 עובדים במטה שלה בז׳נבה ועוד כ-600 עובדים מסביב לעולם. בשנת 2018 המכירות שלה הוערכו בכ-1.5 מיליארד פרנק שוויצריים, כשהיא מכרה כ-62,000 שעונים בשנה. 

למעשה, ת׳יירי ממשיך את הקו המסורתי של החברה, או אם תרצו – של המשפחה, שמקפיד על תפוקת ייצור נמוכה. שטרן סיפר באותו ראיון כי יהיה קשה מאוד ליצור שעונים של החברה בקצב מהיר יותר – ״אנחנו לא סווטש. אנחנו לא יכולים פשוט ללחוץ על כפתור, כדי להגביר את הייצור״. 

שטרן גם מסביר את ההיגיון שעומד מבחינת המשפחה מאחורי ההחלטה הזאת – ״אם ניצור מיליון שעונים בשנה, אתם באמת חושבים שאנשים עדיין יקנו אותם? אני לא חושב. יש לי חזון אחד עבור פטק והוא לקבל את רמת האיכות הגבוהה ביותר. איכות וכמות לא מסתדרות. אם תבקשו מפיקאסו לשחזר את אותה תמונה 20 פעמים – זה לא אפשרי וגם – הוא לעולם לא יעשה את זה. זה אותו הדבר עבור פטק״. 

ומה עם הדור הבא?

בראיון משנת 2019 מגלה שטרן כי אחד משני בניו המתבגרים מגלה עניין בעסק. שטרן מספר כי בנו, שהיה בן ה-16 אז, התחיל את לימודיו בבית הספר לשענות, ממש כפי שעשה ת׳יירי בצעירותו. ״הוא קיבל את ההחלטה שלו לבד, הוא נהנה מזה״. שטרן סיפר גם כי בנו הבכור, בן ה-18, אמור היה להתחיל בלימודי מלונאות. האב מספר כי הוא לא יכניס את בניו בכוח לעסק – ״זו טעות ענקית. הם צריכים להחליט מה הם רוצים לעשות. אני לא מחייב אותם. לא הבאתי ילדים לעולם רק כדי שהם יוכלו להשתלט על פטק״. 

עד שהבן הצעיר למשפחת שטרן יחליט האם הוא רוצה להמשיך את השושלת המפוארת של בני משפחת שטרן בנהגת פטק פיליפ, ממשיך האב ת׳יירי לנווט את החברה ביד רמה ולשמר את מעמדה כאחת החברות המכובדות ביותר והנחשקות ביותר בעולם, כשאביו, פיליפ, ממשיך להשקיף ממעמדו כנשיא הכבוד של החברה, על הדרך שבה מתקדמת החברה המשפחתית. החברה שתעבור מתישהו בעתיד, ככל הנראה, אל הדור החמישי של בני משפחת שטרן. 

למעבר לאתר של פטק פיליפ.