קונסטנטין צ’ייקין – אגדת שענות רוסית

כשקונסטנטין צ׳ייקין (Konstantin Chaykin) היה ילד (יהודי מצד אמו) בסנט פטרסבורג, אז לנינגרד, ספק אם הוא, או מישהו, חשב שיש סיכוי שיהיה גדול שעני רוסיה, ואחד מגדולי יוצרי השעונים בתבל. אכן צ׳ייקין, בן למשפחה ובה עוד אחות, נדיה, התקדם בנתיב המקובל של משכיל בברית המועצות, למד הנדסה והחל לעבוד במקצוע. בשלב מסוים עבר למוסקבה, והחל לעבוד כמתקן שעונים פשוטים, ומוכר שעונים בחנות במוסקבה. הוא נמשך לעולם השענות, אולם לא ידע על כך דבר, ולא הכיר ברוסיה שום מקום שיכול היה לתת לו את ההשכלה שחיפש.
ב-2004 הגיע לביקור במוזיאון ההרמיטאז׳, בעיר בה גדל, לא אחר מאשר השעון של מארי אנטואנט, אותו שעון שאברהם לואי בריגה עבד עליו כמעט 4 עשורים, ולבסוף בנו סיים אותו. כמובן שלא השעון המקורי הגיע, כיוון שהשעון המקורי היה באותו שלב בידי הגנבים שגנבו אותו מהמוזיאון בירושלים לו הוא שייך, אלא העתק מרשים. צ׳ייקין, אז רק בן 28, החליט שהוא יוצא לדרך סופית. השעון שריתק אותו, גרם לו להבין שגם הוא יכול לעשות את זה.
ידע עדיין לא היה אז במוסקבה, אז צ׳ייקין פשוט קנה ספרים. עוד ספר ועוד ספר ועוד ספר, עד שהרגיש שהוא מוכן לייצר שעון בעצמו. שעון אמרנו? צ׳ייקין יצר שעון טורביון. לאחר מכן יצר שעון עם לוח שנה תמידי (פרפטואל קלנדר). כיוון שקומפליקציות מוכרות שעממו אותו, הוא פשוט זרק אותם למגירה ויצר עוד שני שעונים. את השעון הרביעי כבר מכר. ומשם?
משם הדברים טסו בצורה בלתי רגילה. צ׳ייקין, שחף ברוסית, התחיל לייצר שעונים ממוחו הקודח, כאמור, ללא כל השכלה פורמלית בשענות. עובדה זו לא הפריעה לו להתקבל ל- Académie Horlogére Des Createurs Indépendants, האקדמיה השוויצרית של יוצרים עצמאיים, שמאכלסת את גדולי מוחות השענות בעולם. כמובן שהוא הרוסי היחיד שם. מצד שני הוא הרוסי היחיד שעשה טורביון מאז… בעצם מאז ומעולם, כך שהישגים כאלה לא מרגשים אותו.
צ׳ייקין יצר שעון יהודי מדהים שפועל הפוך, כאשר השעה 11 היא למעשה השעה אחת ומסומנת בספרה א׳ וכן הלאה. השעון הזה, שעד היום עונדת אחותו על פרק ידה, והמבנה המיוחד של מופע הירח מתחת לחוגת השעה, נתן לו את הרעיון לשעון הג׳וקר, אולי השעון הכי מזוהה איתו. ורגע לפני שנגיע לשעון הג׳וקר, כדאי לשים לב לשעון הלונוחוד של צ׳ייקין, שעון שמזכיר את שעוני אורווק במשהו, ושעון הסינמה, שעון ייחודי מלבני שבלחיצת כפתור מציג אנימציה של סוס דוהר בנוסח הסרטים האילמים הראשונים, ומשקף את הערצתו של צ׳ייקין לקולנוע.
כדאי גם לבחון את שעון הלויטס שלו עם מחוגי הקסם, את שעון ההיג׳רה המיוחד, ואת שעון הקרפה דיאם (חיה את הרגע) שהוא אחד המיוחדים והיפים. באופן כללי, אגב, שעוניו של צ׳ייקין לא מאופיינים בחומרים כמו זהב ויהלומים, ומחירם הגבוה משקף את רמת השענות הגבוהה אליה הוא הגיע, ורמת המנגנונים המורכבים שהוא מתכנן. כל המנגנונים שלו הם בעלי מתיחה ידנית, זאת כחלק מהאידיאולוגיה שלו כשען עילית. אבל, אכן, אמרתם צ׳ייקין אמרתם גו׳קר, שעון הג׳וקר שהשיק בשנת 2017 כבש את בזל וורלד של אותה שנה, ומאז למעשה לא נותן לו מנוח. אחד מידידיו בבאזל אמר כי ״שעון הג׳וקר תוקע את צ׳ייקין כי הביקוש המטורף אליו לא מאפשר לו להתקדם לשעונים אחרים ויש לו בראש עוד המון רעיונות״.
תוקע או לא תוקע, צ׳ייקין הציג מאז גרסאות מיוחדות של שעון הג׳וקר, בהן ג׳וקר דרקולה שהשיניים שלו יוצאות החוצה ככל שמתקדם היום, וג׳וקר כדורגל מיוחד למונדיאל ברוסיה. אגב, בבאזל וורלד האחרון, צ׳ייקין עצמו לא הכחיש את הדברים, וטען כי הוא מפתח כל הזמן עוד שעונים, ואין לו שום כוונה להישאר בג׳וקרים, למרות הכסף הרב שהשעון מכניס לו. את הכסף מוציא צ׳ייקין, ניחשתם נכון, על הסדנה שלו. בבניין בפאתי המרכז של מוסקבה משנת 1539, בנה צ׳ייקין סדנה יוצאת דופן, עם עשרות מומחי שענות שמייצרים איתו במקרים רבים שעונים מא׳ ועד ת׳.
רמת ההקפדה על פרטים שלו כל כך גבוהה, שלעיני הג׳וקר למשל, המשמשות בתור המחוגים (מדובר בשעון רגולטור עם מצב ירח, בו עיני הג׳וקר מסמלות את השעה והדקות), הוא מייצר 8 עותקים, ובוחר רק את הטוב ביותר לכל שעון. בסמוך לבניין גם השעון העתיק ביותר ברוסיה, ובמבנה מאות ספרים על שענות עתיקה. צ׳ייקין, כמו ילד רוסי יהודי טוב, ממשיך לקרוא ספרות שעונים כל הזמן, ללמוד, לחשוב על דגמים חדשים ועל מנגנונים חדשים ומיוחדים שהוא יכול לפתח.
וכמה עולים השעונים שלו? המחירים האמת לא בשמיים, אפשר למצוא שעון ג׳וקר, למשל, אפילו בכ-12 אלף דולר. הבעיה? אי אפשר למצוא אותם. השעונים שלו נחטפים, הביתן שלו בבאזל הוא אחד הביתנים הפופולריים ביותר (ומדובר בביתן בגודל אולי, אולי אולי, מאית מגודל הביתן של רולקס למשל), ושעונים שלו אפשר למצוא כמעט רק בשוק היד השנייה. אגב, אם אתם בעניין, בקיץ מגיע צ׳ייקין לישראל, ואם תרצו תוכלו לשבת איתו, לראות את שעון הג׳וקר המיוחד על ידו, ולשוחח איתו על שענות. אם אתם מבינים מספיק טוב בתחום, אין ספק שהוא יעריך שיחה אתכם.