השבוע הכרנו כאן במגזין ווטשגורו שעון חדש מבית טאג הויר – מונאקו כרונוגרף Night Diver, שעון עם לוח שכולו זורח בחשיכה. בכתבה הזכרנו כי לפני כשנתיים השיקה טאג הויר שעון Night Diver נוסף, בסדרת האקווה רייסר פרופשונל 300 שלה, שהגיע גם הוא עם לוח זרחני, כשהשעון ההוא הגיע במחווה לקולקציית שעוני Night Diver של טאג הויר משנות השמונים של המאה הקודמת, שאחד מהם אפילו נענד על ידי ג׳יימס בונד בסרט 007 באיזור המסוכן. החלטנו שהגיע הזמן להכיר קצת לעומק את הסיפור מאחורי השעון והשאלה שהעסיקה במשך שלושה עשורים חובבי שעונים – האם ג׳יימס בונד ענד טאג הויר? מוזמנים להצטרף אלינו ולהכיר את התעלומה וסימני השאלה מאחורי השעון. קריאה נעימה!

007 באיזור המסוכן – The Living Daylights

הסרט 007 באיזור המסוכן (The Living Daylights) הוא הסרט ה-15 בסדרת סרטי ג׳יימס בונד, המבוססת על עלילותיו של הסוכן החשאי של הוד מלכותה, שידוע גם בכינויו 007. הסרט הזה הוא אחד מהסרטים המעניינים ביותר בסדרת סרטי ג׳יימס בונד – לאו דווקא בגלל העלילה שלו.

ראשית, מדובר בסרט הראשון שבו הופיע השחקן טימותי דלטון. לדלטון הוצע כבר בשנת 1969 להופיע בתפקיד ג׳יימס בונד, כשהוא בן 23 בלבד. דלטון דחה את ההצעה בטענה שהוא צעיר מדי, כש-17 שנים לאחר מכן, בשנת 1986, לאחר פרישתו של השחקן רוג׳ר מור מסדרת סרטי ג׳יימס בונד, התפקיד הוצע פעם נוספת לדלטון. למעשה, דלטון לא היה הבחירה הראשונה לתפקיד. מי שהיה אמור לככב בדמותו של בונד היה פירס ברוסנן, אך הוא נאלץ לוותר על ההזדמנות בשל התחייבויות שלו להפקות טלוויזיה שונות באותן שנים.

עם זאת, גם לאחר הוויתור של ברוסנן על התפקיד, דלטון לא היה הבחירה הראשונה לתפקיד של מפיקי הסרט. הבמאי ג׳ון גלן ומפיקת הסרט ברברה ברוקולי העדיפו את השחקן הניו זילנדי סם ניל, שכיכב במספר סרטים וסדרות מצליחות באותן שנים, כשהוא מחזק את מעמדו ככוכב קולנוע בינלאומי. עם זאת, המפיק אלברט ברוקולי התנגד לגיוסו של ניל לתפקיד בונד. לאחר מחלוקות רבות בין מפיקי הסרט, הפור נפל על דלטון.

דלטון התחייב לתפקיד בונד לשלושה סרטים. הסרט הראשון היה כאמור ״007 באיזור המסוכן״, שנחשב לסרט מצליח (יחסית) בסדרה, כשהסרט השני בכיכובו – ״רישיון להרוג״ משנת 1989, לא נחל הצלחה בקופות.

הסרט השלישי בכיכובו של דלטון נזנח בעקבות תביעות משפטיות על זכויות יוצרים, כשדלטון מוותר רשמית על התפקיד בשנת 1994. מי שהרוויח מהוויתור של דלטון היא לא אחר מאשר פירס ברוסנן, שקיבל הזדמנות שנייה לגלם את תפקיד ג׳יימס בונד, הזדמנות שעליה הפעם הוא לא וויתר.

דלטון הביא עימו סגנון משחק שונה לעומת רוג׳ר מור. בעוד מור הביא גישה קלילה הרבה יותר לדמותו של הסוכן החשאי, מור בחר לגלם את התפקיד בצורה קרובה הרבה יותר לדמות המתוארת בסדרת הספרים של איאן פלמינג – סוכן חשאי אפל יותר וקצת יותר רציני.

דלטון בשנת 1987. מקור - ויקיפדיה.
דלטון בשנת 1987. מקור – ויקיפדיה.

הסרט עורר מיני סערה, כאשר במהלכו משתמשות הדמויות השונות מספר פעמים ברכבים, ציוד ותרופות הנושאים את סמל ארגון הצלב האדום. הופעת הסמל גרמה לכעס רב בקרב מספר ארגוני הצלב האדום מסביב לעולם, ששלחו מכתבי מחאה חריפים להפקת הסרט. מי שלקח את הנושא בצורה חריפה הרבה יותר היה ארגון הצלב האדום הבריטי, שרצה להעמיד לדין את יוצרי הסרט והמפיצים, כשבסופו של דבר, לא ננקטו שום צעדים משפטיים כנגד מפיקי הסרט.

עם זאת, מפיקי הסרט לא התעלמו מהמחאות הללו. בתגובה, הם הוסיפו כתובת הצהרה בתחילת הסרט המתייחסת לסמלים הללו ומודיעה כי מדובר בדמויות פיקטיביות וכי אין כל קשר בין הדמויות והסמלים בסרט לדמויות וארגונים בעולם האמיתי.

מחלוקת נוספת שהתעוררה סביב הסרט הזה נגעה לפסקול שלו. את המוזיקה בסרט הלחין ג׳ון בארי, עבורו זאת הייתה הפעם האחרונה בה הפיק פסקול עבור סרט מסדרת הסרטים ג׳יימס בונד. שיר הנושא של הסרט – The Living Daylights, בוצע על ידי להקת א-הא. עם זאת, גם בין בארי ללהקה היו מחלוקות רבות סביב השיר, כשבסופו של דבר הופיעו שני ביצועים לשיר הנושא – הביצוע הראשון היה הביצוע שבארי העדיף והוא הביצוע שהופיע בסופו של דבר בפסקול הרשמי של הסרט, ביצוע נוסף שהתפרסם הוא ביצוע שהיה מועדף על ידי אנשי להקת א-הא, כשהוא מופיע באלבומים שונים שלה מאז.

נקודה מעניינת נוספת הקשורה לסרט הזה – מדובר בסרט האחרון בסדרה שנשא את שמו של אחד מהספרים של איאן פלמינג, עד ליציאת הסרט קזינו רויאל בשנת 2006, 19 שנים לאחר מכן.

האם ג׳יימס בונד ענד טאג הויר?

כשאנחנו חושבים על ג׳יימס בונד ושעונים, אנחנו ככל הנראה חושבים לפני הכל על אומגה. אם אתם חובבי שעונים שגם מכירים את ההיסטוריה של עולם השעונים, יכול להיות שאתם גם חושבים על שעונים כמו הרולקס סאבמרינר, שעוני קסיו או סייקו למיניהם. אבל תרשו לנו לנחש שגם חובבי השעונים המושבעים ביותר לא בטוח שזוכרים שבונד ענד שעון מתוצרת טאג הויר.

בשנים הראשונות, ג׳יימס בונד בגלגוליו השונים (שון קונרי, ג׳ורג׳ לזנבי, רוג׳ר מור) ענד בעיקר שעוני צלילה ושעונים ספורטיביים. אבל בתחילת שנות השבעים של המאה הקודמת, מגיע שינוי. בסרט Live and Let Die משנת 1973 – חיה ותן למות, בכיכובו של רוג׳ר מור, מופיעים על פרק ידו של מור שני שעונים – שעון אחד הוא רולקס סאבמרינר רפרנס 5513, השעון השני הוא שעון במראה עתידני – שעון דיגיטלי Pulsar LED. בשנים הבאות בונד עונד בד״כ שעונים קוורץ דיגיטליים – הגאדג׳טים החמים ביותר באותן שנים.

בשנת 1985, בסרט ה-16 בסדרה – רצח בעיניים (A View To Kill) עונד רוג׳ר מור שעון סייקו קוורץ, רפרנס 6923-8080, שעון במראה דיי-דייט קלאסי של רולקס, עם תאריכון ויום בשעה 3. שנתיים לאחר מכן מגיע הסרט 007 באזור המסוכן ובו בונד, בכיכובו של דלטון כאמור, עונד את שעון הטאג הויר פרופשונל Night Diver, רפרנס 980.031, שסימל למעשה את החזרה של בונד לשעוני צלילה, כשבסרט הבא בסדרה – רישיון להרוג – בונד (עדיין בכיכובו של דלטון), עונד רולקס סאבמרינר 16610. בסרט שלאחר מכן, גולדן איי, בונד, הפעם בכיכובו של פירס ברוסנן, עונד שעון אומגה ומשם, סביר להניח שאתם כבר יודעים, השעונים של אומגה הפכו לאחד האביזרים המזוהים ביותר עם סדרת הסרטים ג׳יימס בונד, כשהשמות אומגה וג׳יימס בונד הפכו כמעט לבלתי נפרדים.

ההופעה ״הברורה״ הכמעט יחידה של השעון בסרט. מקור - jamesbondlifestyle.
ההופעה ״הברורה״ הכמעט יחידה של השעון בסרט. מקור – jamesbondlifestyle.

אבל איך בדיוק הגיע שעון הטאג הויר לידו של בונד-דלטון ומה בדיוק הופיע על לוח השעון? אם בימים אלו, ההכרזה על שעון חדש של ג׳יימס בונד הופכת להיות מאורע של ממש, באותן שנים, השעון של ג׳יימס בונד היה פשוט שעון שכוכב הסרט ענד, או לחילופין, שעונים שמילאו תפקיד מסוים בסרט. חלק מהשעונים הגיעו במסגרת הסכמי חסויות כאלו ואחרים, אם כי כל אותן שעונים דיגיטליים שהזכרנו למשל היו פשוט הגאדג׳ט החם של אותם שנים ולכן השתלבו היטב בסרטים כאביזר בעל משמעות כפולה – אופנתית וטכנולוגית.

כיום אנו יודעים כי מדובר בשעון טאג הויר, אבל עם הופעת הסרט, במשך תקופה ארוכה חובבי שעונים וחובבי קולנוע רבים לא היו בטוחים באיזה שעון מדובר. בניגוד לסרטים קודמים בסדרה, השעון זוכה לזמן מסך כולל של פחות מחצי דקה בסרט כולו, כשברוב ההופעות שלו הוא מופיע בזוויות צילום מרוחקות מאוד.

בסרט השני בכיכובו של דלטון, הופיע על פרק ידו שעון של רולקס כאמור, מה שרק תרם לספקולציות הרבות סביב השעון בסרט 007 באזור המסוכן. דלטון, שכפי שציינו, החליט לקחת את דמותו של בונד לכיוון נאמן יותר למקור הספרותי ולסגנון קצת יותר אפל ורציני לעומת דמותו של בונד בכיכובו של רוג׳ר מור. לכן, רבים העריכו כי במחווה לספרי בונד פרי עטו של פלמינג ובמחווה לשחקנים הקודמים שכיכבו בתפקיד בונד, דלטון החליט לענוד שעון רולקס.

בניגוד לסרטים קודמים בסדרה, בהם סייקו למשל הייתה שותפה של ההפקה (Product Placement Partner) וסיפקה מגוון רחב של שעונים לבונד ולדמויות נוספות, בסרט 007 באזור המסוכן, טאג הויר ככל הנראה לא זכתה למעמד כזה.

למה אנחנו אומרים ככל הנראה? כי מדובר בתקופה בעייתית מאוד גם עבור טאג הויר. למעשה, עד לשנת 1985, יצרנית השעונים שאנחנו מכירים כיום כטאג הויר, נקראה פשוט הויר, כפי שהיא נקראה מאז הקמתה בשנת 1860 על ידי אדוארד הויר. אם היה חוזה כלשהו בין הויר לבין חברת ההפקה של הסרטים (EON Productions), החוזה הזה ככל הנראה אבד במהלך הרכישה של הויר, כשחברת ההפקה מצידה מעולם לא פרסמה חוזים כאלו או התהדרה בהם, פעולה שנעשתה תמיד על ידי יצרניות השעונים, שהתגאו בשיתוף הפעולה שלהן עם המרגל המפורסם בעולם. למעשה, רבים מעריכים כי לא היה כל הסכם רשמי בין טאג הויר או הויר לבין הפקת הסרט ומדובר בהחלטה של אחד מאנשי צוות האביזרים של הסרט לרכוש שעונים מתוצרת טאג הויר.

אז איך בכל זאת הצליחו לזהות את השעון הזה? האמת היא שבאמצעות ניחושים מושכלים. דמויות נוספות שהופיעו בסרט הזה ענדו שעונים אייקוניים של טאג הויר – הויר רגאטה אוטומטי והויר איירליין. היות ודמויות אחרות בסרט ענדו שעונים של הויר-טאג הויר, סביר מאוד היה להניח כי גם דמותו של בונד ענדה שעון מתוצרת טאג הויר, מסיבה אחת פשוטה – זה היה הרבה יותר קל, פשוט ונוח למומחי האביזרים של ההפקה להשתמש בשעונים מתוצרת חברה אחת, בין אם מדובר בשעונים שסופקו בחוזה רשמי ובין אם מדובר בשעונים שנרכשו על ידי אחד מאנשי צוות האביזרים שהחליט על דעת עצמו לרכוש שעונים של טאג הויר.

שעון הטאג הויר GMT Airline שהופיע בסרט. מקור - jamesbondlifestyle.
שעון הטאג הויר GMT Airline שהופיע בסרט. מקור – jamesbondlifestyle.

אבל כאן לא מסתיימת התעלומה. שאלה נוספת שהעסיקה חובבי שעונים במשך תקופה ארוכה התייחסה ללוח השעון. לוח השעון הוא כמובן לוח זרחני מלא, אבל השאלה שהטרידה חובבי שעונים רבים הייתה מה הופיע בדיוק על לוח השעון – הויר או טאג הויר? זוכרים שסיפרנו לכם כי בשנת 1985 הויר הפכה לטאג הויר? אז הרי שמדובר בדיוק בתקופת המעבר שבה על לוחות השעונים של החברה התחיל להופיע הלוגו של טאג לצד שמה של הויר. עם זאת, מומחי שעונים רבים מעריכים כי מדובר בשעון עם הלוגו של הויר עליו, ללא הלוגו של טאג. ההערכה הזאת מגיעה על רקע העובדה שהפקת הסרט התחילה בשנת 1985, כך שסביר להניח שבהפקה השתמשו מלכתחילה בשעון עם הלוגו של הויר, כשלוחות השעונים עם הלוגו של טאג הויר הופיעו מאוחר יותר.

לאחר שהצליחו לקבוע כי מדובר בשעון של הויר, כאמור, בעיקר בגלל שדמויות אחרות בסרט ענדו שעונים של הויר, התחילו מומחי שעונים לעבור על שעונים של טאג הויר שמתאימים במראה שלהם לשעון על פרק ידו של דלטון, עד שהצליחו לקבוע כי מדובר בשעון ה-Night Diver.

השעון המסתורי ביותר של ג׳יימס בונד?

כאמור, בפסקאות האחרונות הסברנו לכם איך מומחי שעונים הצליחו לזהות את השעון של הויר על פרק ידו של ג׳יימס בונד. אבל מה שלא סיפרנו לכם, זה כי מדובר בזיהוי שנעשה רק בשנים האחרונות, כשבמשך מעל לשלושים שנה השעון הזה לא זוהה באופן ודאי.

אבל גם כשהצליחו לזהות את השעון, המומחים עדיין לא הצליחו לקבוע באיזה שעון בדיוק מדובר. הויר שיווקה שני שעוני Night Diver, או בשמם המלא – Heuer 1000 Night Diver. השעון הראשון היה רפרנס 980.031, גרסה ישנה יותר, עם גוף שעון עבה יותר. השעון השני היה 980.031L – שעון בגוף דק יותר. על פי ההערכות, דלטון עונד בסרט את הגרסה הדקה יותר – 980.031L, שכן הגרסה הזאת מגיעה עם מגיני כתר בצורה שונה מעט מהגרסה המקורית וכאמור עם פרופיל דק יותר.

דלטון עונד את השעון בצילומים מאחורי הקלעים של הפקת הסרט שהתגלו בשנים האחרונות. מקור - tagheuerforums.
דלטון עונד את השעון בצילומים מאחורי הקלעים של הפקת הסרט שהתגלו בשנים האחרונות. מקור – tagheuerforums.

השעון הגיע בגוף העשוי מפלדת אל-חלד בציפוי PVD, בקוטר של 36.5 מ״מ, כשבתוך השעון טאג הויר שילבה מנגנון ETA 955.114 – מנגנון קוורץ.

ה-980.031L. מקור - Heuerville.
ה-980.031L. מקור – Heuerville.

אבל כאן לא מסתיימת התעלומה לגבי השעונים בסרט הזה. בסצינה מסוימת בסרט, דלטון נראה כשהוא עונד שעון כסוף מרובע. לטאג הויר יש שעון מרובע – המונאקו כמובן, אבל השעון בתמונות שעל ידו של דלטון לא נראה כמו מונאקו. למעשה, הוא נראה הרבה יותר כמו קרטייה סנטוס …

האם ג׳יימס בונד ענד טאג הויר? קרטייה סנטוס? מקור - tagheuerforums.
האם ג׳יימס בונד ענד טאג הויר? קרטייה סנטוס? מקור – tagheuerforums.

בניגוד לשעון הטאג הויר Night Diver, כאן הדעות חלוקות הרבה יותר, כשיש אינסוף דעות באיזה שעון מדובר אבל אף חובב שעונים או מומחה שעונים לא מצליח לקבוע באיזה שעון מדובר. האם מדובר בשעון פרטי של דלטון שפשוט ״שכח״ להסיר אותו במהלך צילומי הסרט? גם כאן, אף אחד לא באמת יודע.

מקורות: jamesbondwatches.com, commanderbond.net, tagheuerforums.com ו-jamesbondlifestyle.com.